vrijdag 3 juni 2011

Waarom toch die krachttraining? De invloed van spieren op je glucosewaarden.

Bij sporten voor de gezondheid wordt al heel snel aan zgn. cardiotraining gedacht. Fietsen, roeien, lopen en crosstrainen voor een betere conditie. Vaak ook met het doel om af te vallen.Dat laatste is met diabetes-2 maar langzaam mogelijk. Om af te vallen zou je minder energie moeten in nemen dan je verbruikt. Doe je dat voor of tijdens de training dan is de kans op een hypo erg groot. Gelukkig heeft cardiotraining op langere termijn wel effect door een verbeterde productie en opname van je eigen insuline. Bovendien gaat je lichaam ook tussen het sporten sneller koolhydraten verbranden. Voor je het weet ga je dan toch, langzaam,  afvallen.

En dan nu die spieren. Spieren zijn dol op glucose. Zit er onbenutte (dus te veel) glucose in je bloed? Kom maar op, zeggen je spieren. Wij slaan het wel voor je op. Heb je (veel later) weer behoefte aan glucose dan hebben de spieren meteen hun reservevoorraad beschikbaar. Spieren functioneren dus als een soort glucosebuffer. Hierdoor zijn de pieken in je glucosewaarden minder hoog en de dalen minder diep. Dat is nu precies waar iedereen met diabetes naar streeft. Vooral om complicaties te voorkomen.

Conclusie? Kweek je dankzij krachtsport meer spierweefsel dan wordt die nuttige bufferfunctie ook verbeterd. Zodra je gaat sporten verbruiken je spieren glucose. Niet volgende week of maand, nee meteen! Bovendien werk je ongemerkt ook nog eens aan de enige juiste manier van afvallen: niet louter gewicht verliezen maar meer spierweefsel en minder lichaamsvet! Vooral ook minder vet rondom de organen zoals je spieren. Juist dat vet is een belangrijke oorzaak van je insulineresistentie. Dat vet weg trainen is dan ook zeer belangrijk. Krachttraining is dan ook een onmisbaar onderdeel van het werken aan een betere gezondheid en minder complicaties. Doen dus!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten